Eren Akçiçek

Eren Akçiçek


DOĞAL BİR İLAÇ ZEYTİNYAĞI

13 Ekim 2020 - 10:59

Zeytin ağacı mukaddes kutsal bir ağaçtır. Zeytin meyvesinden sızan yağ hiçbir işleme tabi tutulmadan kullanılabilen tek yemeklik yağdır. Zeytinyağı içeriğinde insan sağlığına olumlu etki sağlayan pek çok kimyasalı ihtiva eden bir yağdır. Araştırmacı Angel Keys’in yaptığı araştırmada Akdeniz ülke insanlarının enerjilerinin %40’ını zeytinyağından sağlamasına rağmen bunlarda kalp damar hastalıklarının az görülmesi nedeniyle bunu bir paradoks olarak değerlendirmiş ve buna ‘Akdeniz Paradoksu’ denilmiştir.

Bu tespitten sonra zeytinyağı ile ilgili yapılan çalışmalar artmış, zeytinyağı üzerine birçok kitap yazılmış ve zeytinyağı ve sağlık üzerine pek çok yayın yapılmıştır. Günümüzde halen daha bu çalışmalar devam etmektedir. Zeytinyağı ile hazırlanan ve pişen yemekler daha canlı, daha doğal ve daha iştah açıcı olurlar.  Salatalara ve haşlanmış otlara zeytinyağı koyduğumuz zaman, zeytinyağı biyokoruyucu bir rol oynamakta, zeytinyağı lezzet ve tat dışında daha dengeli bir mide asidi oluşmasını sağlamakta, sindirimi kolaylaştırmakta ve kabızlığı önlemektedir.

Günümüzde gastrit, peptik ülser, MALT lenfoma ve mide kanserine sebep olabilen helikobakter iplori bakterisini zeytinyağı önleyici etki göstermektedir. Zeytinyağı tüketenlerde peptik ülser hastalığı ve safra taşı oluşumu daha az gözlenmektedir. Yine iltihabı bağırsak hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinde zeytinyağı en iyi yağ çeşididir. Günümüzde gittikçe artan insülün direnci ve diyabet için en iyi yağ çeşidi de zeytinyağı olup insülin direncini düzenlemektedir. Dünyada yaşlanma ile birlikte artmakta olan bunama ile seyreden Alzheimer karşı zeytinyağı koruyucu bir etki göstertmektedir.  Kalp sağlığı ve arterioskleroz adı verilen damar sertliği için tercih edilmesi gereken tek yağ zeytinyağıdır.

Dünyamızda ve ülkemizde kanser vakaları artmakta olup bu durum beslenme ile yakın bir ilişki göstermektedir. Zeytinyağı özellikle kadınlarda, meme erkeklerde prostat, her iki cinsiyette de kolon kanserine karşı koruyucu etki göstermektedir. Zeytinyağı cilt sağlığı için de çok faydalı olup birçok kozmetik formüle girmektedir.

Homeros zeytinyağını ‘altın sıvı’, İzmirli hemşerimiz Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabağaçlı ise zeytinyağını enerjisinden dolayı ‘eritilmiş güneş’ olarak değerlendirmiştir.

Günümüzde zeytinyağı sağlık dostu yağ, fonksiyonel bir gıda, tıbbi bir yağ olarak nitelendirilir.
Şair Nazım Hikmet şöyle diyor:            
                                       
Yani öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,
Yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin,
Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,
Ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için,
Yaşamak yanı ağır bastığından.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum