Berrin Pekel Dereli

Berrin Pekel Dereli


İYİ Kİ EFES'TEYİM

16 Temmuz 2020 - 15:33

Değerli arkadaşım Sibel Önbaş ile yıllar sonra bir zeytin hasadında karşılaştığımızda iki iletişimci aynı anda buna karar vermiştik bile. Efes Selçuk’un mutfağı ve o mutfağın öyküleri mutlaka anlatılmalıydı.
On yıldır burada yaşayan bir Yeni Efesliyim. Buraya yerleşmeden evvel Efes Antik Kenti, Meryem Ana evi, Selçuk Kalesi ve Şirince’yle ilgili şekilden ibaret dar bir kent algım vardı.  Ne kadar yanılmışım... Zaman bana çok şey öğretti buraya dair.
Herşey küçük küçük başladı. Farkına vardım. Merak ettim. Tadına baktım. Soru sordum. Okudum.  Gezdim. Öğrendim…  Her gün bu kente dair yeni bir şey öğreniyorum.  Öğrendikçe şu duyguya hakim olamıyorum:  Saygı ve şükür… Derya deniz kültürel bir hazinede yaşamanın anlamı bu demek ki… İyi ki Efes’teyim.
KÜLTÜRÜN EN DOĞAL HARMANLANDIĞI YERLERDİR MUTFAKLAR VE SOFRALAR. BİZDEYSE ÂLÂ BİR SOFRA VAR. VE BEN ONA EFES SOFRASI DEMEYİ SEVİYORUM.
8600 yıldır bu toprakları memleket edinmiş kültürler, bu sofraya oturmuş. Kendinden bir şey katmış, eklemiş, yeni lezzetler yaratmış.  Zaman içinde karışa karışa zenginleşen Efes Selçuk’un mutfak kültürü aslında sanılandan çok zengin.
Nasıl olmasın ki? Bu sofrada Amazonlar da yemek yemiş, Romalılar da… Hıristiyanlar da karnını doyurmuş, Balkanlardan göç edeni de… Yörüğü, göçmeni, Kürdü, Alevisi, Sünnisi… Bütün bu medeniyetleri ve halkları birleştiren en özel yer olmuş sofra. Efes Sofrası! Balkan mutfağı, Yörük mutfağı, Girit Mutfağı başta olmak üzere buradan geçen her medeniyetin bıraktığı izler, Yeni Efes’in mutfağı olmuş. Bu mutfağı İzmir Lezzet dergisinin tek bir sayısına sığdırmak ise elbette imkansız.
Yılın üç yüz günü güneşi gören Efes’te, kentin simgesi bereket tanrıçamız Artemis’den gelen bolluk; topraktan zeytin, şeftali, mandalina, ayva, nar ve üzümle birleşince fevkalade bir şeye dönüşüyor.  Efes Selçuk’u çepeçevre saran kadim zeytin ağaçlarının şifalı zeytinyağları,  sapsarı ayvası, kıpkırmızı narı, tupturuncu mandalini, sulu sulu şeftalisi, şeker gibi Osmanca üzümü… Çok renkli, çok lezzetli mahsuller… Efes toprağının Efes ikliminin mahsulleri.
Bize düşen bunları ortaya çıkarabilmek. Üzerindeki perdeyi kaldırmak, gün ışığıyla buluşturmak.
 Kentin kültürünü turizm hazinelerini anlatmak, bilmeyenlere derli toplu bir pusula yapmak için birkaç yıl önce Visitephesus markasıyla çalışmalara başladık. Ticaret Odası liderliğinde yürüttüğümüz visitephesus turizm portalı, kentin çok katmanlı kültürel ve turistik değerlerini toplu halde anlatma fırsatı verdi bize. Sosyal mecralardan da yayın yapan visitephesus, Efes Selçuk bölgesinde tatil ve seyahat yapmak isteyen herkese rehber olabilecek nitelikte. Ne yapılır? Nerede kalınır? bölümleriyle alternatifler sunduğumuz portal içeriğine bu sene ne yenir bölümü eklemek, böylece Efes gastronomisiyle ilgili bir rehber olmak istiyoruz. Efes’in dijital rehberi dediğimiz turizm portalına facebook, instagram ve www.visitephesus.org’dan ulaşabilirsiniz.
Dedim ya biz iletişimcilere düşen perdeyi aralamak. Hiç bilinmeyeni, az bilineni ya da yanlış bilineni  bulup ortaya koymaya çalışmak,  bakın bunlar var demek.
Efes lezzetlerinin tanıtılmasına ve sofranın mana kazanmasına çok önemli bir katkı saydığım İzmir Lezzet Dergisi’ne ve arkadaşıma çok teşekkür ediyorum.
BERRİN DERELİ
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum