Urla'nın Sakız Enginarı Yurt Dışından da Talep Görüyor

İzmir’in Urla ilçesinde yetişen sakız enginarları, Türkiye’de ve yurt dışında büyük ilgi görüyor. Urlalı enginar üreticisi İlker Çapacı, Urla’da bulunan arazilerinde yetiştirdiği organik enginarları tüm Türkiye’ye gönderiyor. Yurt içi ve yurt dışından yoğun sipariş aldıklarını söyleyen Çapacı, Dubai ve İngiltere’ye de enginar gönderiyor.

Urla'nın Sakız Enginarı Yurt Dışından da Talep Görüyor
07 Nisan 2021 - 01:30
Enginar üretmeye 15 yıl önce başladığını vurgulayan Çapacı, “Ben kendimi bildim bileli çiftçilik ve manavlık yapıyorum. Enginar yetiştirmeye 15 yıl önce başladım. Doğal ve ilaçsız üretim yapıyoruz. Kalite ve hijyene önem veriyoruz. Arazilerimizde Urla’nın meşhur Sakız Enginar’ını yetiştiriyoruz.
 Dünyada var olan enginar çeşitleri Türkiye’ye geldi. İtalyan, İspanyol, Amerikan, Kıbrıs Enginarı, Mısır Enginarı, Sakız Enginarı gibi birçok çeşidi var. Bunların içinde ülkemize ayak uydurmuş. İklim şartlarına uygun tek enginar çeşidi sakız enginarı diyebiliriz. Enginar’ın anavatanı Kıbrıs. Kıbrıs’tan 1500’lü, 1600’lü senelerde dünyaya yayılmış. Dünyaya yayılırken bulunduğu iklim şartlarına göre kendine kişilik kazanmış. Enginarın Urla’daki kişiliği dünyanın hiçbir yerinde yok. Farklı bir özellik oluşturmuş kendine.”
Pandemi nedeni ile otellerin kapalı olduğunu ve bundan olumsuz etkilendiklerini vurgulayan Çapacı, “ Daha önce otellere de enginar veriyorduk. Pandemiden dolayı oteller kapandığı için mal satamıyoruz. Şu anda yüzde 9O tavsiye üzerine satış yapıyoruz. Vakumlayıp kargo ile yurdun her yanına enginar gönderiyoruz. Hatta Dubai ve İngiltere’ye kadar enginarlarımız gitti” diye konuştu.
Enginarın lezzeti kadar sağlığa faydaları için de talep ediildiğini anlatan Çapacı, “Enginar’ın birçok faydası var. Enginarın kolesterol, kalp, karaciğer hastalıklarına faydalı olduğu biliniyor. Dolaşım ve sindirim sistemi düzenlemeye yardımcı olur. Kanı temizler, kötü kolesterolü düşürür iyi kolesterolü dengeler.  Kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Pandemide ciğerleri güçlendirmek için yeniliyor. Enginar, ciğerlere iyi geliyor. Urla’daki boğaz sağlı sollu temiz hava sirkülasyonu sağladığı için yetiştirilen bitkilerde doğal oluyor. Karaciğer dostu enginarlar Urla’da çok lezzetli olarak yetişiyor. Enginar herkesin yemesi gereken bir sebze. Faydası oldukça fazla. Biz doğal ve hijyenik yetiştiriyoruz. Temiz bir şekilde evlere ulaştırıyoruz. İnsanlar afiyetle yiyebilirler” dedi.
İzmir’deki tüketicilerin Urla’daki tarlalarına gelip direk tarladan ürünlerine ulaşabileceklerini söyleyen Çapacı, şehir dışındaki müşterilerin ise “urla enginar ilker” instegram hesabından sipariş verebileceklerini belirtti. Çapacı, şehir dışından gelen siparişlerde enginarların aynı gün bahçeden kesilerek, ayıklanıp kargoya verildiğini söyledi.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum