Kemeraltı Klasiği: Şambali

Babadan Oğula Bir Lezzet Hikayesi Karataş’ta geçen çocukluk yıllarımdan mahalle arkadaşım Aşkın Doyurgan’ın babasından devraldığı Şambali tatlısını, kardeşi Cenk Doyurgan’la birlikte İzmir’in simgesi lezzetlerden biri haline getiriş hikayesini paylaşmak istiyorum.

Kemeraltı Klasiği: Şambali
29 Temmuz 2020 - 09:35
Kemeraltı’nda Hisarönü Şambalisi olarak 2.5metrekarelik dükkanda, ünü Türkiye dışına yayılan bu lezzet 1942 yılından bu yana İzmir Gastronomik değerleri arasında yer alıyor.
Aslında, Suriye’nin Şam kentine ait bir tatlı olan Şambali, Türkiye’de Ege Bölgesi, Tekirdağ ve Adana yöresinde yapılıyor. Gurmeler, hamur tatlılarında Şambali’yi ilk 10 içersinde gösteriyor. Tarihi Hisarönü Şambalisi ise alanında Türkiye Birincisi. Suriyeli turistlerin bile Hisarönü Şambali’sinin tadını kendi memleketlerindekinden daha lezzetli bulduğunu söylüyor.
 
Gelelim Şambali’nin doğuş hikayesine
Baba Muammer Doyurgan Şambali yapmayı yanında çalıştığı ustası Adem Saatçi’den öğrenmiş. Bulgaristan’ın Filibe şehrinden 1939 yılında İzmir’e göç eden Adem Saatçi’nin temellerini attığı Hisarönü Şambalisi tam 72 yıldır Kemeraltı’nda ağızları tadlandırıyor.
Adem Saatçi’nin, malzemenin en iyisiyle hazırladığı ve kara fırında, odun ateşinde, bakır tepsiler içersinde pişirdiği Şambali’yi üç tekerlekli seyyar tezgahında satmış yıllarca.
Ardından işi çırağı Muammer Doyurgan’a emanet etmiş. Muammer Doyurgan’da dünyadan göçüp gidince, oğulları Aşkın, Can ve Cenk baba yadigarına sahip çıkıp bugünlere taşımışlar.
 
Ustamızdan öğrendiğimiz usulde pişiriyoruz
Babamızın ustası Adem Saatçi’den öğrendiği usuldeki pişirme tekniğini bugünde harfiyen uyguluyoruz diyen Aşkın Doyurgan, makineleşmeden, tamamen el yapımı olarak işimize devam ediyoruz diye ekledi. 1997 yılında bu dükkana geçtik. Daha önce ben de seyyar olarak satış yaptım. Bu tatlı 40 yıldan fazla süre seyyar tezgahta satıldı. Ailece bu işe devam ediyoruz.
 
Yurtiçi ve yurtdışından müşterilerimiz var
İzmir’e ait bir tatlıyı yaşatmanın gururunu yaşadıklarını belirten Doyurgan, Şambali tatlısı olarak ünüm yurtdışına kadar ulaştı dedi. Büyük marketlerin bile kendilerinden Şambali talep
ettiğini ancak kaliteyi bozmamak adına kabul etmemişler.
 
Kaymaklı ve tarçınlı olarak tüketiliyor
Asıl adı Şambalı olan, ancak yıllardır Şambali olarak anılan bu tatlı irmik, şeker ve sütten yapılıyor. Pek çok tatlının aksine içersine yağ ve yumurta bulunmuyor. Bakır tepside pişen tatlı soğuduktan sonra şerbeti sıcak olarak dökülüyor. Normal şartlar altında bir beklediğinde dahi bozulmuyor. Tercihe göre kaymaklı ve tarçınlı olarak satılıyor.
 
Baba yadigarı bir lezzeti bugünlere taşıyıp, İzmir’e kazandırdıkları için Doyurgan kardeşlere teşekkür ediyoruz. Daha nice yıllar ağızlarımızı tatlandırmalarını diliyoruz.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum