İZMİR MUSEVİLERİNE AİT BİR DÜĞÜN GELENEĞİ:KEZEDA TÖRENİ

Düğün mevsiminin başladığı bu dönemde, Karataş semtinde bulunan İzmir’in en büyük sinagogu, 100 yıllık bir tarihe sahip Beth İsrail Sinagogunda Yahudi Cemaatinin düğünlerinde bugün hala yaşatılan bir geleneği paylaşmak istiyoruz. Sadece İzmir Musevilerine ait bu geleneğin adı “Kezeda Töreni”.

İZMİR MUSEVİLERİNE AİT BİR DÜĞÜN GELENEĞİ:KEZEDA TÖRENİ
14 Temmuz 2020 - 10:17
İzmir Sefarad Mutfağı Kitabının kapağında iştah açıcı bir Kezada fotoğrafı bulunmakta.
Bu Kezada Yusuf Sabah’ın kompozisyonundan  Suna Gönülşen tarafından uygulanmış.
Kitabın içinde şöyle bir ifade yer almaktadır:
“Yaşamımızın en güzel dönemeçlerinden biri olan evlilik töreni için hazırlanan
 “KEZADA” sadece İzmir’e özgü olup sevilerek uygulanan bir gelenektir.
Aileden ya da eş-dostları eli maharetli bir kişinin, badem ezmesine şekil vererek süslemesiyle hazırlanır. Oluşturulan kuşlar, hayatlarını birleştiren sevgilileri; kuş yuvası ve yumurtalar ise mutlu bir yuvayı ve gelecek nesilleri simgeler.
 
Kezada Töreni, düğünden hemen sonra gerçekleştiriliyor. Gümüş tepsi üzerinde 7 kat badem şekeri ezmesinden yapılmış iki tane yuva ve üzerinde kuşlar oluyor. Her kat yuvanın içinde minik minik badem ezmesinden yapılmış yumurtalar yer alıyor. Gümüş tepsinin etrafında geline takılacak takılar yerleştiriliyor. Yeni bir yuvayı simgeleyen Kezada, gelinin başının üzerinde tepsi ile tutuluyor ve gençler tarafından parçalanıyor. Bir aile büyüğü tarafından geline ithafen Kezada Duasını söyleyerek gelenek yerine getiriliyor. Önce gelin ile damada tattırılıyor. Ardından tepsi dolaştırılarak tüm davetlilere ikram ediliyor. Her konuk Kezada’ dan bir parça yerken hem genç evlilere mutluluk dileklerinde bulunur. Hem de kendi adına güzel bir dilek tutar.
 
Kezada Duası
Kezada’yı yeni gelin onuruna bölerken.
Yaşlanana dek eşi ile birlikte mutluluk dolu bir yaşam sürdürmelerini
dilerim. Bueno ke Pasen, Amen “İyi bir geçimleri olması dileğiyle Amin”.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum