Gastronomide Renklerin Önemi

Norveç’te yaşayan “Colour for Live” Enstitüsünün kurucusu Mark Wentworth ile İzmir Beyond Otel’de rengarenk bir ropörtaj gerçekleştirdim. Otelin özelliği her katta bir çakra renginin kullanılmış olması. Mark renkler konusunda uzun yıllardır çalışan bir şifacı. Dünyanın her yerinde eğitimler veriyor.

Gastronomide Renklerin Önemi
12 Temmuz 2020 - 00:45 - Güncelleme: 12 Ekim 2020 - 10:42
Türkiye Temsilcisi Ayşe Ayten sayesinde  tanıştığım ve eğitimine katıldığım Mark’a bir sürpriz yaptık.  Beyond Otel’in  aşcısı Metin İşcan bizlere turuncu lezzetler hazırladı. Balkabaklı  çok özel yemekler. Neden turuncu? Çünkü 2018 yılının rengi turuncu. Bu yıl bol bol turuncu kullanın. Sizlere güzel enerjiler getirsin.
 
Yemek ve renk arasında nasıl bir ilişki var.
Yemeklerin sunumu kadar görünüşünün de gastronomi alanında çok önemli.İyi görünmeyen bir yemeği hiç kimse yemek istemez. Renkler bu anlamda büyük önem taşıyor. Bundan birkaç yıl önce renklerin yarattığı algı konusunda  aşçılar tarafından deney yapıldı. Şefler gıda boyası kullanarak çeşitli yemekler pişirdiler.
Fileto Balığını buladıkları sulu hamura mavi gıda boyası eklediler. Balığın etrafında mavi-gri bir tabaka oluştu. Davet edilen kişilere normal olarak hazırladıkları balığı ve de mavi-gri balığı tattırmak istediler. Çok az kişi mavi-gri balığı tatmak istedi. İstemeyerek de olsa yemeye çalıştılar. Mavi renk normal olarak iyi ve lezzetli bir yemekte alıştığımız bir renk değil. Beynimiz mavi renkli bir yemeği bozulmuş olarak algılıyor.
 
Koyu yeşil bir elma ile kırmızı bir elmanın hangisi daha tatlıdır diye sorsak, renginden dolayı cevabı hemen bilirsiniz. Bu yüzden tabaklardaki renk kombinasyonları çok önemli. Birbirinden uyumsuz renkteki gıdaları  biraya getirin kendiniz anlayacaksınız.
 
Restoranlarda kullanılacak renkler
Bu çok geniş bir konu olmakla birlikte, açılacak mekanın sunacağı ürün gurubu ve hedef kitlesinde yaratılmak  istenen imajla ilgilidir. Otuz yaş altı bir hedef kitleye ulaşmak istiyorsanız kullanacağınız renkler farklı, 30 yaş üstü için kullanacağınız renkler farklı olacaktır. Mesela bordo rengi yaş ve gelir düzeyi yüksek mekanlarda tercih edilir.
 
Birkaç yıl önce New York’ta bir deney yapılmış. Aynı kalitede ve fiyatta bir hamburger için iki ayrı satış standı hazırlanmış. Bu stantlardan birinde kullanılan kırmızı rengi daha açık ve parlak iken diğerinde daha koyu bir kırmızı kullanılmış. Deneklere sorulduğunda açık kırmızı standı tercih edenler, daha hızlı hizmet alabileceklerini, fiyat olarak da diğerinden daha uygun olacağı düşünmüşler. Koyu kırmızı standı tercih edenler, daha pahalı ama kaliteli bir hamburger yiyeceklerini düşünerek bu standa yöneldiklerini belirtmişler.
Dikkat edin ürün ve fiyat aynı olmakla birlikte kullanılan rengin farklı tonlarda olması bile müşteri üzerinde farklı bir algı oluşturmuş.
 
Renklerinizi yemek
Gökkuşağı renginde çeşitli sebzelerden oluşan bir salata hazırlayabilirsiniz. Müşterilerinize bunu sunarak şu anda hangi rengi hissediyorsunuz diye sorabilirsiniz. Onlara hangi renklerden istiyorsalar o şekilde tabaklar hazırlayabilirsiniz. Orijinal ve sağlıklı, lezzetli seçenekler hazırlayarak rengarenk ve farklı bir yemek yeme alternatifi sunabilirsiniz. Ailenize ve dostlarınıza da renkli sofralar düzenleyebilirsiniz. 
Hayatınız gökkuşağı gibi rengarenk olması dileğiyle.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum