Başkan Mustafa İnce Zeytinyağlı Enginar Pişirdi

İzmir Lezzet Haber için Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce mutfağa girerek okuyucularımız için yemek pişirdi. Başkan İnce, Yaka Mahallesindeki evinde eşi Nilüfer Hanımla bizi ağırladı. Nilüfer Hanım bahçelerinden topladığı karadutlarla yaptığı buz gibi şerbeti ikram etti. Başkan İnce ile bir yandan yemek yaparken, bir yandan Güzelbahçe’deki gastronomi kültürüyle ilgili keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Başkan Mustafa İnce Zeytinyağlı Enginar Pişirdi
06 Temmuz 2020 - 12:20 - Güncelleme: 12 Ekim 2020 - 10:28
Başkanım öncelikle mutfakla aranız nasıl? Yemek yapıyor musunuz?
Yoğun iş tempomuz nedeniyle, genelde dışarıda yemek yiyoruz. Evde olduğumuz nadir zamanlarda ise eşim Nilüfer Hanım çok lezzetli yemekler yapar. Yemek yapmayı biliyorum ancak mutfağa girecek zamanım olmuyor. Doğma büyüme Güzelbahçeli  olarak kendimi çok şanslı hissediyorum. Her mevsim taze balık yeme imkanımız var. En sağlıklı besinlerden biri olan balığı çok seviyorum ve haftada 2-3 gün yiyorum. Çok güzel balık restoranlarımız  var. Mutfakta balık güveç pişirmeyi düşünmüştüm. Sonrasında eşimle zeytinyağlı enginar pişirmeye karar verdik.  Eşim Nilüfer Hanım özellikle enginarı mevsiminde bolca alıp, ayıklayıp dondurucuda depolar. Sağlık açısında çok faydalı bir sebze olan enginarı böylece kışın da haftada bir gün zeytinyağlı veya etli olarak pişirir.
Güzelbahçe denince aklımıza balık geliyor. İlçe ekonomisinde balıkçılığın yeri nedir?
Balıkçılık sektör olarak, Güzelbahçe’nin ekonomisinde önemli bir yere sahip. İlçemizde yaklaşık 5bin kişi geçimini balıkçılıktan sağlıyor. 3 adet balıkçı barınağı ile Türkiye’de örneği yok.  Expo Milano nedeniyle, Venedik Balık halini görme imkanım oldu. İnanın biraz idealı olacak, bizim boyutumuzda   örnek yok. Balık tüketicileri, ilçemizde balıkçılık ve su ürünleri kooperatifleri, mezat ve perakende satışın yapıldığı balık satış reyonlarında en taze ve ucuz balığı temin edebilir. Hemen her keseye hitap eden balık restoranlarımız ve ekmek arası balık büfelerimiz İzmir’in dört bir yanından gelen balık severlerle adeta dolup taşıyor. Günübirlik, özellikle hafta sonlarında ilçemiz için bir şans olarak görüyorum.
Başkanım bir yandan zeytinyağlı enginarın içine girecek olan havuç, taze soğan, dereotunu yıkayıp, doğrarken, bu yıl altıncısı gerçekleşen Payamlı Bardacık Festivali hakkında bilgi verir misiniz?  Bardacık incir değil midir? Farkı nedir?
Dünyada incir kuru incir olarak tanınır. Aydının sarı lop inciri çok meşhurdur. Güzelbahçe ilçemize bağlı Payamlı köyünde  ( mahalle oldu) yetişen taze incir Bardacık bize özgüdür. En çok da Payamlı da yetişir. 6 yıldır düzenlediğimiz festivalle köy halkına da destek oluyoruz. Düzenlediğimiz yarışmalarla üreticimizi onurlandırıyoruz.
Peyzaj mimarı olmanız nedeniyle tarıma ve yerel üreticiye önem veriyorsunuz. Yelki’deki Yöresel Pazar ve bu konudaki çalışmalarınızı anlatır mısınız?
Tarımın sürekliliğinin sağlanmasını çok önemsiyorum. Kendi ilçemde bu konuda çalışma yapan özellikle kadın üreticileri yüreklendirmeye çalışıyorum. Yaka Otantik pazarından sonra Yelki Yöresel Pazarımız bu konuda bir model oldu. Son olarak da Çamlı’daki    kadın üretici pazarımız ilgi görüyor. Son yıllarda özellikle şehirde yaşayan insanların köy hayatına olan özlemi, geleneksel yöntemlerle üretilen ürünlere olan talebi artırdı.
 
“Güzelbahçem” adıyla bir zeytinyağı markanız da var. Onun hikayesi nasıl gelişti?
Köy statüsünde bulunan 3 mahallemizdeki zeytin ağaçlarımızdaki zeytinleri  çalışanlarımız tarafından toplatarak  değerlendirdik. Şişeledik. Böylece “Güzelbahçem” Zeytinyağı ortaya çıktı. Misafirlerimize hediye olarak veriyoruz.
Zeytinyağlı Enginarımız pişti. Başkanım ellerinize sağlık. Son olarak aklınıza gelen sizi gülümseten bir anınızı bizimle paylaşır mısınız?
Geçen yılbaşı öncesinden, gazeteci arkadaşlarımıza bir yeni yıl hediyesi hazırlayalım dedik.  Benim de aklıma babamın arazisi üzerindeki mandalinalardan birer sepet hazırlamak geldi. Mandalinaları çalışanlarımıza   toplatırken, babamın  işçileri görüp beni arayıp “ oğlum aman işçileri çalıştırıp, mandalinalarını toplatıyor diye yazmasınlar ” demesi çok hoşuma giden bir anımdır.
Başkanım, keyifli sohbet ve misafirperverliğiniz için size ve eşinize çok teşekkür ediyorum. 
Dediğiniz gibi Güzelbahçe’de yaşamak gerçekten bir ayrıcalık.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum