104 Yaşındaki Ayşe Mayda'nın Sağlıklı Yaşlanma Sırları

Atatürk’ün ölüm yıldönümünde “Atatürk’ün Sofrası’nda Buluşmak gecesinin hazırlıkları sürerken, telefonum çaldı . Ender Uyguç isimli beyfendi Ayşe Mayda’nın da Atamızı Anma gecemize katılmak istediğini söyledi. O an gözlerimden yaşlar boşaldı. Çok duygulandım. Benim için çok özel ve anlamlı olan organizasyonumda, Cumhuriyet Kadını , Atatürk’ü görmüş bir çınarla bir arada olacaktık.

104 Yaşındaki Ayşe Mayda'nın Sağlıklı Yaşlanma Sırları
10 Temmuz 2020 - 14:39 - Güncelleme: 25 Eylül 2020 - 00:48
Böylelikle gecemizin onur konuğu Ayşe Mayda ile tanışma fırsatım oldu. İleri  yaşına rağmen, dinç dimağı, ışıl ışıl bakan gözleri ve enerjisi ile gecemize neşe saçtı. Bizlerle anılarını paylaştı. Şarkılar söyledi.  O gece hayran kaldığım Ayşe Mayda, nasıl bu kadar güzel yaşlanmayı başarmıştı? Bu sorunun cevabını   bulmak için kendisini Küçükyalı’daki köşkünde ziyaret ettim. Sizler için sağlıklı yaşlanma sırlarını öğrenmeye çalıştım.
Çeşit çeşit ağaçların bulunduğu bahçeli köşke vardığımda  Ayşe Hanımın yardımcısı Maria ile birlikte bir köpek karşıladı beni önce.  Adı  Leyla’ymış.  Ayşe Mayda’nın 10 yaşındaki köpeğinin.  Duvarda siyah-beyaz fotoğrafların asılı olduğu odaya aldı Maria beni. Ayşe Hanım hazırlanana kadar beklememi söyledi. Dikkatlice incelediğim siyah beyaz fotoğraflarda, o yıllar için modern giyimli, kayak yapan, dans eden, sosyal hayatın içinde yaşamış çok güzel bir İzmir kızının hayatından kesitler vardı.  Bir de 1932 yılında mezun olduğu  İstanbul Diş Fakültesi  Diş Tababeti Diploması.  Ayşe Mayda geldi ve  sohbetimiz başladı. İlklerlerle dolu bir hayatı olan Ayşe Mayda. Çok iyi bir tahsil hayatı yaşamış. Amerikan Koleji’nin ardından o yıllarda bir genç kız için hayal bile edilemeyecek bir tercih yapıp İstanbul’a gidiyor. Türkiye’nin ilk ortodonti hekimi olarak geri dönüyor. 1983 yılına kadar  hasta bakıyor. Nasıl bu kadar sağlıklı yaşlandığını sordum kendisine.
Topluma Faydalı olmak misyonu
Ortodonti hekimliğinin yanı sıra İzmir’de  sivil toplum örgütlerinin kuruluşunda da çok faal çalıştığını söyledi Ayşe Mayda. Kurucusu olduğu 3 STK’nın hala toplantılarına katılıyormuş. Soroptomist  Derneği, Hayvanları Koruma Derneği ve Amerikan Kolejinde Yetişenler Derneği.   Düşünebiliyor musunuz. 104 yaşında hala topluma faydalı olmak adına üretmeye devam ediyor.  Gençlerin eğitim görmesini hep çok önemsemiş. Kardeşi Seniha Mayda adına okul yaptırmış. Burslar vermiş. Hayvan Haklarının Korunması için mücadele etmiş. Kısacası vaktini hiç boşa harcamamış. Neden evlenmediniz sorusuna da “ Evlenmeye vaktim olmadı” diye gülümseyerek cevap verdi.
Ayşe Mayda Ne yer Ne içer?
Annem çok güzel yemek yapardı. Onu kaybedince kız kardeşim Seniha annemin yemeklerini devam ettirdi. Ben yemek yapmadım hiç. Ama nasıl yapıldığını çok iyi bilirim. Çok izledim yapılırken. Mevsiminde bütün sebze ve meyveleri yerim. Ama en çok Enginarı severim. Zeytinyağlısına bayılırım. Eti çok sevmem. Balığı tercih ederim.
Çocukluğumdan aklımda kalan, leblebi döverdik. Ağızımıza doldururduk. “Yusuf”der püskürtürdük. Çok gülerdik. Annem, Ekmek Dolması yapardı. Ekmeği özeldi. Arap fırınından alırdık.  Artık unutulan ve de zahmetli bir tatlı olan Gerdan Tatlısı pişirilirdi. Özellikle  Kurban Bayramlarında. Beklerdik Bayram olsa da pişse diye.  Bir de Kirde Kebabı yaparlardı. Kardeşim Seniha güzel  pişirirdi. Bonfile etinden, ince ince kesilirdi. Soğan, biberle sotelenirdi. Aralara krep konurdu. Çay ve kahve sevmem.  Alışkanlığım yoktur. Kayısı, vişne, üzüm hoşafları yapılırdı. Yardımcım Maria’ya Türk yemeklerini öğrettik. Hepsini çok güzel pişiriyor dedi.
 
Ayşe Mayda’ya daha nice sağlıklı bir ömür diliyorum.
 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum